انواع هارد یا حافظه

  1. توضیحی در مورد هاردهای SSD و HHD
  2. مزایا و معایب هاردهای HDD و SSD
    1. نقطه قوت SSD
    2. نقاط ضعف SSD
    3. برتری SSD بر HDD در هنگام بازنویسی فایل
    4. مقایسه HDD و SSD از نظر سرعت
    5. شاخصه IOPS
  3. هارد SAS و SATA
    1. مقایسه سرعت
    2. اندازه هارد
    3. تفاوت اتصالات SAS و SATA
  4. هارد IDE
  5. هارد SCSI

توضیحی در مورد هاردهای SSD و HHD

حافظه های حالت جامد Solid State Drive یا به اختصار SSD نسل جدید حافظه های ذخیره سازی اطلاعات می باشند. این حافظه ها از هیچ قسمت متحرک یا دیسک چرخان در داخل خود استفاده نمی کنند و همین وجه تمایز اصلی آنها با دیگر انواع ذخیره سازها می باشد. در واقع این قطعات مدارات مجتمعی هستند که همانند مموری ها اطلاعات را با سرعت بسیار بالا خوانده و بدون استفاده از برق نیز اطلاعات را در خود ذخیره نگاه دارند. این هارد ها از سرعت بسیار بالاتر، مقاومت بیشتر در برابر ضربه، تاخیر بسیار کم، و کارکرد بی صدا به نسبت انواع رایج ذخیره سازها بهره می برند.

نمونه ای از هارد SSD

دیسک های سخت سنتی (HDD) داده ها را بر روی صفحات چرخانی ذخیره می‌نمایند و هر زمان که رایانه ی شما بخواهد به داده ای دسترسی داشته باشد، یک سر سوزنی (هد خواندن / نوشتن) به محل قرارگیری داده رفته و آن را می‌خواند و در اختیار رایانه قرار می‌دهد.

نمونه ای از هارد HHD

نوشتن اطلاعات بر روی دیسک های سخت سنتی نیز تقریباً روند مشابهی دارد درحالی که در دیسک های سخت جامد هیچ حرکتی یا چرخشی در کار نیست. در عوض اطلاعات در بلوک های مخصوصی ذخیره سازی می‌شوند و هر زمان که رایانه به داده ای خاص نیاز داشته باشد، هارد های SSD سریعاً قادر به یافتن و در اختیار قراردادن آن می‌باشند. در حقیقت کارایی بالای هارد SSD به خاطر همین روند مستقیم و بی واسطه‌ی دسترسی به داده ها است. به همین خاطر است که سرعت دسترسی در این هارد ها بسیار بالا است و این یکی از مزایای هارد SSD به هارد دیسک های سنتی به شمار می‌رود.

یک هارد SSD جدید می‌تواند به طرق گوناگون سرعت رایانه ی شما را افزایش دهد. از جمله آنها می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:

  •  کاهش زمان بوت (بالا آمدن) رایانه به طرز چشمگیر
  • اجرا و بارگذاری انواع نرم افزارها به صورت آنی
  • ذخیره یا بازکردن اسناد و فایل‌های گوناگون بدون تلف شدن زمان سرعت بالای کپی انواع فایل ها

مزایا و معایب هاردهای HDD و SSD :

۱. نقطه قوت SSD ، توان مصرفی کم

SSD برای افزایش فضای ذخیره سازی، مشکلات HDD را ندارد. چراکه در HDD برای افزایش حجم، سازنده ها ناگزیرند از صفحات بیشتری استفاده نمایند و وقتی تعداد صفحات زیاد می شود، به دلیل اینکه فضای داخل HDD کاملا ایزوله است و هوای داخل آن نیز محدود است، با چرخش سریع صفحات، گرمای بیشتری نیز تولید می شود که برای استفاده در نوت بوک این مشکل بزرگی است و این همان چیزی است که شرکت های سازنده سعی در بهبود اجرا و سرعت آن دارند. یکی از برتری های SSD نسبت به HDD، توان مصرفی آن است و نیز از نظر سایز در ظرفیت برابر از HDDD کوچک تر است.

۲. نقاط ضعف SSD

عدم بازیابی اطلاعات: یکی از نقاط ضعف SSD عدم امکان بازیابی داده ها است. زمانیکه HDD از کار می افتد کارشناسان اغلب قادرند حداقل مقداری از داده ها را بازیابی کنند ( البته این وابسته به علل خرابی وو شرایط فیزیکی صفحه ها دارد) که این امکان در SSD ها وجود ندارد. تعداد دفعات نوشتن: نکته بعدی، عمر مفید SSDهاست که از نظر Write Cycle تعداد دفعات نوشتن نسبت به HDDها عمر کمتری دارد. ظرفیت: نهایتا اینکه در حال حاضر SSD از لحاظ ظرفیت توانایی رقابت با HDDرا ندارد اما این محدودیت موقتی است و در آینده رفع خواهد شد.

۳. برتری SSD بر HDD در هنگام بازنویسی فایل

SSD از نظر نرم افزاری کاملا با HDD سازگاری دارد بطوریکه می تواند در هر کاری جایگزین HDD شود. در بخش مدیریت فایل نیز تفاوت هایی جزئی بین HDD و SSD وجود دارد. در این خصوص می توان به این نکته اشاره کرد که در HDD، هنگام بازنویسی فایل فایل در همان جای قبلی کپی می شود. در این حالت اگر اشتباهی رخ دهد گاهی سبب نابود شدن داده ها می شود اما در SSD ،، هنگام بازنویسی فایل فایل در یک موقعیت جدید کپی و سپس فایل های اصلی (قدیمی) حذف می شوند. بنابراین اگر هنگام بازنویسی فایل ها اشتباهی رخ دهد فایل های اصلی به صورت دست نخورده باقی می مانند که این باعث کاهش احتمال از بین رفتن داده ها می شود. در حال حاضر ویندوز تفاوتی میان HDD و SSDD قائل نمی شود اگرچه گفته شده که سعی در استفاده بهینه از دارد.

۴. مقایسه HDD و SSD از نظر سرعت

برای محاسبه سرعت اطلاعات در یک HDD و SSD باید تاخیر بوجود آمده ( که مجموع زمان مورد نیازInteface Transfer، Media Transfer، Mechanical Delay می باشد) را محاسبه نمود. تاخیرات مکانیکی بوجود آمده برای HDD تقریبا ۹۵ درصد کل زمان انتقال اطلاعات است و این در صورتی است که SSD هیچگونه تاخیر مکانیکی ندارد و این امر باعث افزایش سرعت SSD نسبت به HDD می شود. محاسبه زمان انتقال داده ها در مورد HDD کار مشکلی است زیرا هد اطلاعات لبه خارجی صفحه را سریع تر از لبه داخلی آن می خواند. اما تمامی قسمت های SSD قابل خواند ن سریع هستند زیرا هیچ بخشی از آن حرکت جداگانه ندارند.

۵. شاخصه IOPS

(نرخ ورودی/ خروجی در هر ثانیه) یکی از معیارهای اندازه گیری سرعت دسترسی به داده ها است. شاخصه IOPS برای SSD در حدود ۷۰۰۰ است که در مقابل شاخصه IOPS مربوط به HDD که به میزان ۱۰۰ می باشد که نرخ بسیار خوبی است . مقایسه دو هارد HDDو SSD نشان می دهد که در آن SSD توان مصرفی کمتری را نسبت به HDD دارد.

هارد SAS

این هارد توسعه یافته هارد SATA است و SAS مخفف Serial Attached SCSI می باشد سرعت انتقال در این نوع هارد تقریبا ۷۶۸ مگابایت می رسد که نسبت به هر یک از هارد دیسک های SATA سریعتر است و چرخش دیسک های این هارد در هر دقیقه از عوامل اساسی تعیین کننده سرعت آن میباشد.

نمونه ای از هارد SAS

به همین خاطر به طور مثال سرعت چرخش هارد ساتا بین ۵۴۰۰ تا ۷۲۰۰ RPM است در حالی که در هارد SAS تعداد چرهش دیسک ها ۷۲۰۰ تا ۱۵۰۰۰ RPM می باشد. RPM یعنی REVOLUTION PER MINUTE منتهی این هاردها از نظر فضا نسبت به انواع قبلی کمتر و گران هستند و نیاز به پاور قدرتمندی برای اجراء دارد به همین خاطر غالبا در سرورها مورد استفاده واقع می شود و خیلی کم کاربری عادی هم استفاده می کند این نوع هارد از Hot plugging پشتیبانی می کند که امکان جدا کردن هارد از سیستم در اثناء کار وجود دارد مثل اینکه فلش وصل باشد بدون اینکه اطلاعات موجود روی آن از دست برود.

هارد SATA

به خاطر سرعت دادن انتقال داده ها بین هارد و کامپیوتر این نوع هارد در سال ۲۰۰۳ و یا اواخر ۲۰۰۲ ظهور پیدا کرد به این هارد در سابق PATA می گفتند که حرف P به کلمه Parallel اشاره دارد حافظه های SATA جایگزین سیستم PATA شدند.

نمونه ای از هارد با اتصال SATA

برتری های این سیستم شامل نیاز به طول کمتر کابل، هزینه کمتر، انتقال سریعتر اطلاعات ، و ارتباطات بهینه تر است. نسل اول این دیوایسها از سرعت ارتباطی Gbit 1 پشتیبانی می کرد اما با نیاز روزافزون به سرعت بیشتر نسل های بعدی این اینترفیس با سرعت بالاتر تولید شد. در نسل دوم سرعت انتقال اطالاعات به s/3 گیگابیت رسید که دو برابر نسل قبلی است. در سال ۹۰۰۲ استاندارد جدیدتر SATA معرفی شد که سرعت انتقال اطالعات به۶ گیگابیت رسید.

۱. مقایسه سرعت

هاردهای SATA و SAS دارای قسمت چرخانی بر روی دیسک ذخیره سازی هستند. عموما هرچه سرعت چرخش روی این دیسک ها بیشتر باشد، سرعت خواندن و نوشتن اطلاعات نیز بالاتر است. انواع رایج هاردها از سرعت ۹۰۰ دور در دقیقه یا ۷.۲استفاده می کنند. اما با نیاز روز افزون به سرعت بیشتر هم اکنون انواع دیگری نظیر سرعت های ۱۰۰۰۰ دور در دقیقه و ۱۵۰۰۰ دور در دقیقه مورد استفاده قرار می گیرد. با افزایش سرعت چرخش سرعت دسترسی به اطلاعات بالا می رود اما در عین حال میزان مصرف انرژی دستگاه و همچنین صدا و لرزش تولید شده نیز بیشتر می شود. و هزینه های نگه داری سیستم را بالا می برد

۲. اندازه هارد

هارد های رایج در دو سایز استاندارد تولید می شوند. سایز بزرگ سه و نیم اینچی LFF و سایز کوچکتر ۲.۵ اینچیLFF

در نوع اتصاالت حافظه های SAS و SATA تفاوت کوچکی وجود دارد که در شکل زیر به وضوح مشخص شده است. مقایسه عملکرد SSD, SATA, SAS SSD ۳۳۰۰ IOPS SAS ۱۲۵ IOPS SATA ۷۵ IOPS

هارد IDE

طی سالها از ۱۹۸۶ این نوع هارد از هارد دیسک های موجود بوده که شاید بعضی از کاربران نیز اصلا استفاده نکرده باشند .

تفاوت هارد با اتصال SATA و IDE

کلمه IDE مخفف Integrated Drive Electronics میباشد که به آن ATA یا PATA نیز اطلاق می شود که اشاره دارد به Parallel Advanced Technology Attachment و کلمه Parallel به معنای موازی است یعنی هارد موازی کاری می کند منظور کابل هارد است که تقسیم کننده داده های Pins می باشد اطلاعات را ارسال می کند و از طرف دیگر همزمان دریافت می کند این اسم بعد از ظهور هارد SATA در سال ۲۰۰۳ بر آن اطلاق شد. انتقال داده ها در این نوع هارد با سرعتی مابین ۵ الی ۱۳۳ مگابایت انجام می گیرد.

هارد SCSI

SCSI کلمه اختصاری Small Computer Systems Interface میباشد که اشاره دارد به ورودی (سوکت) برای وصل شدن چاپگر یا هر دیسک دیگری یا اسکنر و هر چیزی که دسترسی و اجازه به اتصال برای خروجی SCSI را دارد. طراحی آن از طرف شرکت اپل میباشد.

نمونه ای از هارد با اتصال SCSI

سرعت انتقال داده ها در سال ۱۹۸۶ به ۵ مگابایت می رسید در واقع همان سالی که ظهور پیدا کرد همراه با امکان اتصال ۸ هارد در خروجی واحد با کابلی که به ۶م می رسید و الان به ۶۴۰ مگابایت و کابل ۱۲ م می رسد و برای ۱۶ هارد دیگر توسعه پیدا کرده است جالب اینکه در این نوع هارد می توان مستقیما به RAM متصل شد بدون در نظر گرفتن CPU البته برای سرورهای زیاد و پایگاه داده هایی بالا مناسب است و سازگاری با کاربر عادی ندارد و خیلی کم مادربردی پیدا می شود که این نوع هارد را پشتیبانی کند لذا به کارت کنترل مخصوص SCSI یا SAS نیاز هست

آخرین نظر و ۲ نظر دیگر باید تأیید شوند.
۷ پاسخ
    • bazya
      bazya گفته:

      با سلام شرکت توشیبا رم موبایل زده که سرعت نوشتن توش خوبه و بهترین در دنیاست اما سرعت خوندنش از رم موبایل کینگستون پایین تره ( همون رم رو میگما ) . واسه همین نمیشه با قاطعیت گفت کی بهترینه اما طبق تجربه و تحقیقات رم موبایل توشیبا ، سونی ، کینگستون ( Kingston ) ، ترنسند ( Transcend ) ، سیلیکون پاور ، اِی دیتا ( ADATA ) ، سامسونگ ، سَندیسک ( SanDisk ) و پی ان وای ( PNY ) به ترتیب در رتبه های خوبی هستن . ترتیبی که گفتم تقریبا قابل استناد هست .
      برای قیمت به روز به لینک زیر مراجعه کنید
      https://www.digikala.com/search/category-memory-cards/

      پاسخ
  1. سعید
    سعید گفته:

    سلام
    ممنون از مقاله جامع و کاملتون، کاش میشد انواع هارد دیسک های خوب بازار رو هم در یک مقاله جدا بطور کامل معرفی کنید

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای