روش های بازیابی اطلاعات (عکس ، فیلم ، دیتاهای حسابداری و …)

روش های بازیابی اطلاعات در حال حاضر دو روش موجود می باشد و انتخاب هر یک از این روشها بستگی به میزان خسارت وارده به حافظه دارد. روش سخت افزاری بازیابی اطلاعات زمانی استفاده می شود که روشهای نرم افزاری جواب نمی دهند.

روش نرم افزاری

ریکاوری نرم افزاری اطلاعات : به روشی از بازیابی اطلاعات گفته می شود که در حافظه ( هارد ، رم ، فلش و …) هیچگونه دستکاری سخت افزاری انجام نگیرد. یعنی حتی بر روی ماژولهای حافظه نیز کاری صورت نگیرد.

این روش زمانی کاربرد دارد که اطلاعات (عکس ، فیلم ، دیتاهای حسابداری و …) روی حافظه موجود است اما دسترسی به آن امکان پذیر نیست .

 علتهای شایع این اتفاق ممکن است فرمت کردن اتفاقی حافظه، پاک کردن اطلاعات، از بین رفتن فایلهای سیستمی، بهم ریختگی ساختار اطلاعات یا عللی از این دست باشد. در اکثر موارد بازگرداندن کامل اطلاعات یا قسمت زیادی از آن امکان پذیر می باشد مگر در مواردی که اطلاعات بر روی فضای قبلی دوباره بازنویسی یا Rewrite شده باشند، که در این صورت ریکاوری اطلاعات با مشکلات جدی مواجه می شود. برای ریکاوری اطلاعات برنامه های زیادی نوشته شده که در حال حاضر بسیاری از آنها به صورت رایگان در فضای اینترنت یافت می شوند.

بازیابی ساختار فایل ها

زمانی که حافظه فرمت یا پارتیشن بندی می شود، ساختار و متعلقات داده ها آسیبی نمی بینند، اما دسترسی به محل قرار گیری داده ها بر روی حافظه به حالت اولیه ی حافظه برگشته و عملا دسترسی به اطلاعات امکان پذیر نیست.

در حالت فرمت سریع، قسمتی از جدول MFT (Master file table) بروزرسانی می شود. بقیه ی قسمت های آن به صورت دست نخورده باقی می مانند که ما می توانیم آن قسمت ها را خوانده و با استفاده از آن اطلاعات را با کمترین تغییر و به صورت کامل با ساختار بندی قدیم ( تمام فولدرها و فایلها در حالت قبلی خودشان) بازیابی نماییم.

فرمت کامل، تمام جدول را بروزرسانی می کند و به همین دلیل نمی توان همیشه  ریکاوری اطلاعات به صورت کامل و با ساختار بندی قدیم (تمام فولدرها و فایلها در حالت قبلی خودشان) را انجام داد. برای بازیابی اینگونه اطلاعات از روش بازیابی فایل با امضای فایل (عدد یا متنی ثابت که در ابتدا یا انتهای یک فایل کامپیوتری، فرمت آن را مشخص می‌کند) استفاده می شود که در بین متخصصان ریکاوری به ریکاوری به روش RAW معروف است.

برگرداندن اطلاعات پاک شده

هنگامی که داده ها را حذف می کنید، در واقع، داده ها به طور فیزیکی از روی حافظه (درایو) پاک نمی شوند، اما سیستم فایل آن دیگر نمایش داده نمی شود. در اصل اطلاعات سر جای قبلیشان هستند ولی دیده نمی شوند. جایی که این اطلاعات قرار دارند برای سیستم به عنوان فضایی آزاد برای جایگزینی توسط اطلاعات جدید مشخص می گردد. به همین دلیل اگر شما اطلاعات جدید روی حافظه ی خود بنویسید امکان زیادی دارد که این اطلاعات بر روی فایلهای قبلی نوشته شوند و ریکاوری را با مشکلاتی مواجه کند. به همین دلیل اگر فایلی از روی حافظه پاک شد و شما به آن اطلاعات نیاز داشتید به هیچ وجهه روی حافظه چیز جدیدی کپی نکنید.

مرکز بازیابی (ریکاوری) اطلاعات با دارا بودن متخصصین بازیابی و تجهیزات مناسب، ریکاوری اطلاعات شما را با کمترین هزینه و در سریعترین زمان ممکن انجام می دهد.

بازیابی اطلاعات با استفاده از امضای فایل (عدد یا متنی ثابت که در ابتدا یا انتهای یک فایل کامپیوتری، فرمت آن را مشخص می‌کند)

در حالتی که بازیابی اطلاعات با حفظ محل قرارگیری آن و پیکربندی صحیح قبلی امکان پذیر نباشد، هنوز می توانیم تعدای از فایلها را بازیابی کنیم.

اساس الگوریتم جستجوی امضا دقیقا مانند الگوریتم جستجوی ویروس در آنتی ویروسهای اولیه است. آنتی ویروس های اولیه با جستجو در مناطق مختلف حافظه به جستجوی اطلاعات شناسایی شده از کد ویروس می گشتند و فایلهای شناسایی شده را که دارای کد مذکور بودند به عنوان ویروس شناخته می شدند. در این روش بازیابی نیز همینگونه اقدام می شود. به عنوان مثال، فایلهای JPEG  حاوی کاراکتر “JFIF” هستند، فایلهای ZIP با حروف  “PK” شروع می شوند و اسناد PDF با “ %PDF” شروع می شوند. در زیر امضای تعدادی از فایلها برای شما گذاشته می شود.

فایل امضای شروع
avi ۵۲۴۹
bmp ۴۲۴D
tif ۴۹۴۹
doc D0CF
docx ۵۰۴B
jpeg FFD8
png ۸۹۵۰

در بیشتر مواقع نتیجه ی اسکن لیستی از فایلها بر اساس فرمت فایل است و ساختار قرار گیری قبلی فایل به دست نمی آید.

این روش برای بازیابی عکس از کارتهای حافظه بسیار کاربردی است زیرا که بر روی کارت های حافظه فایلهای به صورت پشت سرهم ذخیره می شوند.

بازیابی اطلاعات به روش ترکیبی

بیشتر نرم افزارهای ریکاوری با یکبار اسکن حافظه چندین روش را همزمان به کار می گیرند و در نتیجه بیشترین امکان برای ریکاوری اطلاعات در دسترس ما قرار می دهند.

بازیابی اطلاعات از کپی پشتیبان

ساده ترین، کم هزینه ترین و مطمئن ترین راه برای دستیابی به اطلاعات از دست رفته، بازیابی اطلاعات از روی کپی پشتیبان می باشد. در حال حاضر برای پشتیبان گیری نرم افزارهای بسیاری در دسترس می باشند که در حال حاضر ریکاوری از آنها امکان پذیر می باشد.

بازیابی اطلاعات به روش سخت افزاری- نرم افزاری

به روشی که برای ریکاوری اطلاعات مجبور به استفاده از روشهای فیزیکی گردیم، روش سخت افزاری- نرم افزاری می گویند. در اینجا حتما باید به نوع حافظه ی در حال ریکاوری توجه ویژه کرد:

دیسکهای مغناطیسی نرم (فلاپی دیسک)، دیسکهای مغناطیسی سخت (هارد درایو)، فلش درایو (حافظه های نند) یا CD/DVD/BD. در زیر به بررسی نقاط ضعف حافظه ها می پردازیم.

دیسکهای مغناطیسی نرم (فلاپی دیسک)

نقطه ضعف اصلی دیسکهای مغناطیسی نرم مغناطیس کاهی یا مغناطیس زدایی می باشد. این اتفاق بیشتر در زمانی می افتد که از میدان های مغناطیسی در فرودگاه (دستگاه امنیتی)، گیت مترو و گیت فروشگاهی عبور می کنیم. بازیابی اطلاعات فقط در قسمتهایی که مغناطیس زدایی نشده امکان پذیر است. همچنین بسیاری از دیسکتهایی که آسیب فیزیکی دیده اند را نیز نمی توان بازیابی کرد. برای بازیابی اطلاعات باید هر دیسکت را به صورت مجزا چک کرد و نحوه ی بازیابی اطلاعات یا عدم امکان ریکاوری را بررسی کرد.

حافظه های CD/DVD/BD

درایوهای نوری می توانند دلایل مختلفی برای خوانده نشدن داشته باشند.

  1. دلایل مکانیکی :

. آسیب به لایه ی شفاف

. آسیب به لایه ی بازتابنده

  1. شیمیایی

. تجزیه ی لایه ی شفاف

. تجزیه ی لایه ی ثبت شده ( برای دیسکهای دارای قابلیت ضبط)

. خوردگی لایه ی منعکس کننده

  1. نقص سازمان داده ها

. به دلیل اشتباهات سخت افزاری و نرم افزاری هنگام نوشتن داده ها

. به دلیل داده های نادرست

بیشترین دلیل خوانده نشدن این نوع حافظه ها خراش برداشتن لایه های روی دیسک ها می باشد. که میتوان با لایه برداری از روی دیسک عمل خوانده شدن آن را تسهیل کرد. از آنجایی که این روش دارای خطراتی برای دیسک و در نتیجه از بین رفتن اطلاعات دارد توصیه نمی گردد.

فلش های نند (NAND-Flash)

تمامی حافظه هایی که در ادامه نام برده خواهند شد زیر مجموعه های حافظه های نند می باشند:

USB Flash, SSD, SD, mini SD, micro SD, xD, MS, M2, Compact Flash

۲ پاسخ
  1. مهندس
    مهندس گفته:

    با سلام
    ایا روشی وجود داره که یک هارد فرمت کرد و دیگ نشه اطلاعات ریکاوری کرد
    می خوام هارد بدم به کسی و نمی خوام اطلاعات بازیابی کنه و مطمین باشم از این بابت
    ممنونم راهنمایی کنید ؟

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای